Products
SMS
Ozeki NG SMS Gateway
Message Server 6
SMS Wall
IP SMS Gateway
Android SMS
Excel SMS
Ozeki Dialer
Ozeki Cluster
Developer tools
Robots
Hardware
Ozeki 10
Technology
Company


Rnk szabadulhat az SMS-reklm

Angol szakemberek szerint az SMS-reklm lesz az v nagy marketingfogsa. Mikzben Nagy-Britanniban ppen most fogadtak el egy olyan kdexet, mely szerint csak annak kldhető szveges mobilzenet, aki erre előzetesen engedlyt adott, Magyarorszgon laztanak ezen a ktttsgen, ami az rtatlan fogyasztkra zdthatja a kretlen reklmok znt.

Mesterhzi Dvid
2001. mjus 25. pntek 15:11


Kapcsold anyagaink:
Bomba s reklm SMS-ben

A Wireless Advertising Association (WAA) szablyzata alapjn, aki SMS-ben akar hirdetni, annak előszr is engedlyt kell krnie a megclzott előfizetőktől - kzlte a BBC. A kdex ezen kvl meghatrozza a kldhető zenetek maximlis hosszt, ktelezi a reklmozt, hogy az zenetekben pontosan szerepeljen a felad, s brki brmikor a lehető legegyszerűbben letilthassa a reklmokat.

Eddig vdve voltunk

De mi a helyzet nlunk? Az Index rdeklődsre kiderlt, hogy most kszl a reklmkdex kiegsztse. Sgi gnes, a Reklm Vilgszvetsg magyarorszgi tagozatnak főtitkra elmondta: a telefonra, faxra, e-mailre vonatkoz előrsok mr eddig is megkveteltk, hogy a reklmoz előzetesen engedlyt krjen a fogyaszttl a reklm elkldse előtt (akr az j brit szablyozsban).

Nincs menekvs a kretlen reklm elől?

Az j normaszveg (br mg tbb vltozat ltezik), ebből a krből kiemelte a faxot s a telefont, ezeknl az előzetes jvhagyst "egyidejű jvhagysra" vltoztatva. A tervezet nem rszletezi, hogy ez SMS esetn mit jelenthet. Az Index szemantikai munkacsoportja sem volt kpes kikvetkeztetni, hogy a szveges zenetet megkap mobiltulajdonos esetben hogyan rtelmezhető az "egyidejű jvhagys". Ezt Sgi gnes sem tudta megmagyarzni, szerinte ez a mdost javaslat mg nagyon friss, s (tbbek kztt az ilyen felvetsek nyomn) mg pontostsokra szorul.

Olvasnak, mint a katonatiszt

Egy brit ksrlet alapjn igazoldni ltszik az a teria, miszerint az SMS-reklm igen hatkony marketing eszkz lehet. Ez v elejn a Mobile Channel nevű reklmcg ezer jelentkező rszvtelvel indtotta a ksrletet, amelyben az előfizetők napi hrom reklm-SMS-t fogadtak, s ezrt cserbe hrom lehetősg kzl vlaszthattak: mobilszmljukat cskkenthettk, kedvezmnnyel vsrolhattak a reklmozott cikkekből, illetve a megsprolt sszeget jtkony clra is felajnlhattk.

Az eredmnyek elemzsből kiderlt: a rsztvevők 74 szzalka minden zenetet elolvasott, 63 szzalk pedig vlaszolt vagy cselekedett az zenetek hatsra. A direct mail kampnyok esetn a vlaszolk arnya ltalban a 3 szzalkot sem ri el. A Mobile Channel a sikeres prba utn jliusban akarja elindtani szolgltatst, s a cg arra szmt, hogy karcsonyig 25 ezer előfizetője lesz.

Spam-veszly

Brit szakrtők szerint a rszletes szablyozs ellenre a WAA nem tud majd mit kezdeni azokkal, akik nem tartjk be előrsait, s nem kvnt hirdetsekkel rasztjk el a mobilelőfizetők telefonjait. Az ingyenes internetes SMS-kldsi lehetősgeket kihasznl, telefonokat lefagyaszt "SMS-bombzsok", illetve vaktban kldzgetett reklmok mr tbb eurpai orszgban okoztak gondokat. Ausztriban azrt nem tudtk kezelni a problmt, mert pldul az sms.at az adatvdelmi előrsok miatt nem nyomozhatta le, ki l vissza szolgltatsval, a fogyasztvdők pedig azrt voltak tehetetlenek, mert a reklm-SMS jogi szempontbl nem is ltezett.

Nlunk se spam, se reklm

A szolgltatkat megkrdezve kiderlt: nlunk is tbb cgnek eszbe jutott mr SMS tjn reklmozni, de ez eddig leginkbb a szolgltatk ellenllsn bukott meg. Suba Jnos, a Pannon GSM szvivője elmondta, hogy a fogyasztkat szeretnk megkmlni az ilyesfajta zaklatstl, s emiatt pldul mg a mobiltelefonok kpernyőjn megjelenő vrosnv-kijelzsről is komoly vita zajlott a cgen bell.

Elkpzelhető, hogy a hrkzlsi piac liberalizlsa utn megjelennek olyan mobilcgek, akik kifejezetten ilyen "hallgass (olvass) reklmot, s ingyen telefonlhatsz" tpus szolgltatsokbl lnek majd. Suba azt is elmondta, hogy az SMS megjelensekor sokan tartottak attl, hogy egyesek ezt a kommunikcis mdszert is zaklatsra vagy spammolsra hasznljk majd, de ez a flelem vgl szerencsre nem igazoldott.


Copyright © 2000- - Ozeki Informatics Ltd. | info@ozeki.hu | Tel: +36 1 371 0150
Home > Products > SMS > Message Server 6 > More information > Press > www.index.hu > Parkolási díj SMS-ben?
Page: 175